اگر تا به حال به مشخصات دوربین مداربسته یا ضبط ویدیو نگاه کرده باشید، ممکن است دسته ای به نام فشرده سازی را مشاهده کرده باشید که با یک سری حروف و اعداد H.264، MJPEG و H.265 است. اگر به تازگی با دوربین های مداربسته آشنا شده اید، ممکن است بپرسید که این دوربین ها چه معنایی دارند. این کدک های دوربین مداربسته را به زبان ساده در این مقاله توضیح داده ایم با ما همراه باشید .
کدک های دوربین مداربسته چیست؟
کدک های دوربین مدار بسته شامل دو مرحله فشرده سازی و خروج از فشرده سازی هستند. دستگاهی که ویدیو را تولید می کند، قبل از ارسال آن به دستگاه دیگری که آن را از حالت فشرده خارج می کند، آن را فشرده می کند. با فشرده سازی، حجم فایل ویدیوی تولید شده با حذف هرگونه اطلاعات غیر ضروری کاهش می یابد. فشرده سازی ویدئو به منظور صرفه جویی در پهنای باند و فضای ذخیره سازی مورد نیاز است. پس از فشردهسازی، دستگاهی که ویدیو را دریافت میکند، آن را از حالت فشرده خارج کرده و روی دستگاه مشاهده نمایش میدهد. این فرآیند برای کدک ها بسته به نوع سیستم دوربین مداربسته متفاوت به نظر می رسد.
سیستم های آنالوگ
در یک سیستم دوربین مداربسته آنالوگ ، دوربین تصاویر را به صورت سیگنال های ویدئویی ضبط می کند. این سیگنالها سپس به دستگاه DVR منتقل میشوند که سیگنالها را به ویدیوی دیجیتال تبدیل میکند. از آنجایی که DVR دستگاهی است که فیلم را تولید می کند، دستگاه مسئول فشرده سازی نیز می باشد. سپس DVR ویدئوی دیجیتال فشرده شده را به یک مانیتور متصل می فرستد که ویدئو را از حالت فشرده خارج کرده و نمایش می دهد.
سیستم های IP
در یک سیستم دوربین مدار بسته IP ، دوربین از قبل تصاویر را به صورت فیلم دیجیتال ضبط می کند. از آنجایی که دوربین فیلم را تولید می کند، باید آن را نیز فشرده کند. دستگاه NVR که ویدیو را دریافت میکند، آن را از حالت فشرده خارج کرده و روی یک مانیتور یا یک دستگاه از راه دور نمایش میدهد.
انواع کدک های دوربین مداربسته
هدف از استفاده از کدک های دوربین مداربسته حذف هر گونه اطلاعات غیرضروری است تا اندازه فایل ویدیو را تا حد ممکن کاهش دهد، اما کیفیت ویدیو را کاهش دهد. انواع مختلفی از کدک های دوربین مداربسته وجود دارند که هدفشان این است،
اما با استفاده از روش های مختلف. ما 4 مورد از رایج ترین کدک ها را پوشش خواهیم داد.
MJPEG:
ممکن است با فرمت فایل JPG یا JPEG آشنا باشید زیرا این فرمت تصاویر است. MJPEG مخفف motion JPEG است. این کدک با ارزیابی و فشرده سازی هر فریم از ویدئو کار می کند و تمام این تصاویر را به دستگاه گیرنده ارسال می کند. سپس تصاویر JPEG به صورت متوالی در کنار هم قرار میگیرند تا ظاهری حرکتی مانند یک انیمیشن کتاب تلنگر نشان دهند.
MPEG-4:
MPEG-4 مشابه MJPEG کار می کند، اما این کدک هر فریم را تجزیه می کند و آنها را به تصاویر کامل و جزئی تقسیم می کند در حالی که MJPEG فقط با تصاویر کامل سروکار دارد. اساساً کاری که MPEG-4 انجام می دهد این است که قطعاتی را که حرکت نمی کنند نگه می دارد و قطعاتی را که حرکت می کنند جدا می کند. سپس دستگاهی که این تکه ها را دریافت می کند همه آنها را با هم ترکیب می کند. هدف از این روش کاهش حجم فایل با نداشتن تعداد زیادی تصویر تکمیل شده است که باید در کنار هم قرار گیرند.
H.264:
روش H.264 اساساً مشابه MPEG-4 است، اما این کدک دوربین مداربسته از الگوریتم پیشرفته ای استفاده می کند که از پهنای باند کمتری برای انتقال و ذخیره سازی استفاده می کند. H.264 در حال حاضر رایج ترین فرمت مورد استفاده است، اما فناوری جدیدتر در حال افزایش است.
H.265:
H.265 جدیدترین کدک دوربین مدار بسته در حال حاضر است. نحوه کار آن مشابه H.264 است، اما دقیق تر و قوی تر است. این کدک در مقایسه با H.264 سطح بالاتری از فشرده سازی را انجام می دهد و در عین حال کیفیت ویدیو را حفظ می کند. این استاندارد برای استفاده در دوربین های مداربسته 4K محبوب است زیرا وضوح بالاتر به پهنای باند و فضای ذخیره سازی بیشتری نیاز دارد.
بدون دیدگاه